Največji ženski mit o partnerstvu - razmerje, ki naj bi nas dopolnjevalo

12.12.2015

Ženske imamo v partnerstvih ogromno pričakovanj, ki jih potem projiciramo v partnerja in partnerstvo kot tako. Zato je ta zapis namenjen vsem nam ženskam. Da ga preberemo večkrat. Tudi, če v partnersvtu vse "štima" je še vedno možno odnos nadgraditi, pričakovanja pa zmanjšati. To velja tudi zate, ki to bereš, draga dama.

Naša kultura je zgrajena na mitu romantične ljubezeni, ki nam vsiljuje predstavo, da nekje čaka na nas tisti PRAVI, ki nas bo prebudil in odrešil, kot to naredijo princi v pravljicah ter bomo z njim živele srečno do konca svojih dni. Ta mit nakazuje, da bo ta nekdo, ki nas bo rešil, prišel od zunaj in nas odrešil naše lasten bede, dolgočasja, težav ter nas povzdignil na nivo blažene sreče in neizmernega blagostanja.

Resnica je, da nas nihče na tem svetu ne more rešiti naših lastnih notranjih praznin in ni partner tisti, ki nam prinaša srečo ter veselje v življenje. Si lahko zamisliš, kakšna pričakovanja do partnerja ustvarjaš, kadar misliš, da je njegova naloga, da zapolni praznino, ki jo čutiš znotraj sebe!? Kadar od partnerja pričakuješ, da te dopolni, da zapolni tisto, česar sama ne zmoreš, mu nalagaš ogromno breme, ki bo prej kot slej postalo zanj pretežko.

Kadar od partnerja pričakuješ, da te dopolnjuje, že samo to dejstvo nakazuje, da nosiš v sebi prepričanje, da nisi popolna. Da ti nekaj manjka. In zato potrebuješ partnerja, da to zapolni. Tvoja naloga je, da zapolniš svojo notranjo praznino, da pozdraviš svojo ranjenost in prevzameš polno odgovornost za svojo čustveno dobrobit.

Tvoje notranje hrepenenje, ki ga čutiš po nekom, ki bi te dopolnil je kazalec, da nisi v stiku z vsemi deli sebe. Nihče na svetu te ne more osrečiti. Nihče na svetu te ne more brezpogojno sprejeti in ljubiti. Nihče na svetu ti ne more ponuditi varnosti. Vse to je tvoja naloga. Sama odkrij, kaj te osrečuje, sama sebe imej neskončno rada in se sprejmi točno takšna kot si, sama poskrbi za občutke varnosti.

Ko znotraj sebe začutiš celostnost, ko si tako zelo samostojna, da ne potebuješ več nikogar, takrat se zgodi čudež, ki v tvoje življenje pritegne partnerja ali že v obstoječem partnerju prebudi tisti del, ki to celostnost predstavlja.

V vsakem razmerju obstajajo tri stopnje, ki nas vodijo od odvisnega partnerstva v prav intimno ter izpolnjujoče partnerstvo. Kadar od partnerja pričakujemo, da nas bo dopolnjeval, takrat smo šele na prvi stopnji.

In smo prišli do prvega pomembnega razumevanja tradicionalne vloge ženske in moškega, ko sta moška in ženska energija med seboj soodvisni.  To soodvisnost smo potem prenesli tudi na čustveno raven – potrebujemo drug drugega, da nam zagotovi varnost,  izpolni čustvene potrebe, nadomesti manjkajočo starševsko ljubezen. In tako partnerja na prvi stopnji ostajata skupaj zaradi strahu, da njune potrebe ne bodo več zadovoljene, če gresta narazen.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.